Derde week

Hoi hoi,

nou de derde week was wederom een geslaagde week! Het was nog steeds niet extreem druk, maar ik heb op vrijdag iedere dag een ander patientje gehad. Ze gingen ook allemaal na 1 dag weer weg; of naar huis of naar een andere afdeling.

Maandag had ik een Munsterlander pointer (= een hond) Thea (ja dat klinkt Nederlands, de eigenaar was een Nederlander en ze woonden in de plaats Holland :)). Deze werd aangeboden met als klacht chronisch hoesten, waar geen antibioticum of hoestonderdrukker tegen hielp. Haar longen klonken prima, maar toch hadden we de foto van de longen herhaald om te zien of er iets afwijkends te zien was. Die zagen er prachtig uit. Bij een keelinspectie onder sedatie (roesje) bleek dat ze een larynxparalyse heeft. Dat houdt in dat de opening in het strottenhoofd dat normaal gesproken open en dicht kan aan de ene kant helemaal niet meer kan bewegen (paralytisch) en aan de andere kant nog maar deels (parese). Ze kunnen er op dit moment niets aan doen. Pas als ze echt benauwd wordt kunnen ze een kant van het strottenhoofd chirurgisch naar de zijkant plaatsen zodat er een continue opening ontstaat. Dat wilden we nu nog liever niet doen, omdat dan de kans groter wordt dat ze zich verslikt en er een longontsteking ontstaat. Ze wordt nu goed in de gaten gehouden en komt over een half jaar terug op controle.

Dinsdag had ik de miniatuur schnauzer Captain Midnight (dankzij Google weet ik dat dit een stripfiguur uit de jaren '30 was). Hij had een hele dikke buik en verhoogde leverwaarden. We verdachten hem sterk van Cushing (daarbij zorgt een tumor van de bijnier of van een deel van de hersenen voor een verhoogde productie van het stress hormoon cortisol met alle gevolgen van dien). Op de echo van de buik zagen we echter een ophoping van verhard slijm in de galblaas (mucocele). Deze was zo groot dat het meer haast had om deze eruit te halen (galblaas kan nl knappen) dan om hem op te werken voor Cushing (de test is ook niet betrouwbaar met een andere aandoening ernaast). Hij is overgedragen naar de afdeling weke delen chirurgie waar hij donderdag geopereerd is. Hij kon alleen niet plassen na de operatie dus hij is nog steeds in de kliniek.

Woensdag kreeg ik de kat Avery met als klacht een plotseling verkregen dikke buik, niet meer willen eten en sloomheid. Ik kon hem nauwelijks onderzoeken omdat hij niet zo vriendelijk was. Uiteindelijk hebben we alles onder narcose gedaan. Op echo bleek er vocht in de buik te zitten en verdichtingen in het bindweefsel wat aan de darmen vast zit (mesenterium). Uit onderzoek van de cellen uit deze verdichtingen kwam de verdenking van een kwaadaardige tumor naar voren (carcinomatosis). Er is nu een voorstel gedaan voor chemotherapie, maar mogelijk kiest de eigenaar voor euthanasie omdat hij bijna niet te behandelen is. 

Donderdag kreeg ik de dwergteckel Vegas die de dag ervoor vis de spoed was binnengekomen met als klacht benauwdheid. Hij bleek een longontsteking te hebben. Hij reageerde zo goed op de antibiotica dat hij de volgende dag al weer naar huis mocht. 

Vrijdag waren er bijna geen patientjes meer en keek ik mee met Katie die de Duitse herder Duggan met een bloedneus had. Zijn stolling was niet afwijkend, maar toch bleef hij bloeden na bioptname van zijn neus. Hij heeft verschillende bloed- en plasmatransfusies gehad Hij ligt nu nog steeds in de kliniek en ik zal vandaag wel ff informeren hoe het nu met hem gaat. 

Zo de drie weken Interne zitten er al weer op. Het was echt een heel gezellige en leerzame tijd! Ik ben benieuwd of we weer zo'n leuke groep hebben bij de spoed! 

Dit weekend is een lekker relaxed weekend. Gistermorgen zijn Sole en ik nog even naar de kliniek geweest om te kijken hoe het met de Duggan ging. Daarna zijn we samen met Paula naar de dierentuin van Lansing geweest. Op zich een leuke dierentuin, vooral de sneeuwluipaarden waren erg gaaf om te zien! Daarna zijn Sole en ik naar het Jazz festival van East Lansing geweest waar we lekker buiten konden eten. Vandaag wordt een rustig dagje waarop ik vast wat moet gaan studeren voor de Spoed die morgen start. Ook moeten we nog even wat gaan doen voor Paula want die is vandaag jarig.

Ik hoop dat met jullie ook alles goed gaat!!

Tot de volgende keer!

Liefs Carola 

Reacties 2

Martijn 20-06-2010 21:35

Hoi Carola,
Dat was wel weer een hele boeiende en afwisselende week die je gehad hebt Erg leuk om al die belevenissen te lezen.
Succes morgen op de spoed afdeling en ik ben benieuwd naar de ervaringen die je daar gaat opdoen!!
Groetjes,
Martijn

Saskia 24-06-2010 09:39

Hey Carola,

Hier dan (eindelijk) een berichtje uit het Friese Land. Wat goed dat je het naar je zin hebt en veel leert. En het lijkt mij erg prettig om 1 of 2 maatjes te hebben. Zo te lezen ook tijd om met die maatjes leuke dingen te doen.....
Ben erg benieuwd hoe je de cultuur ervaart in Amerika.
Veel succes op de spoedafdeling, lijkt mij erg enerverend!
Liefs, Saskia

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer